Iskolai könyvtár

 Az iskolai könyvtár az oktató-nevelő munka eszköztára, az iskola információs, szellemi és közösségi központja, fontos ismeretek hordozója.

Könyvtárunk 1968-ban 4.000 kötettel indult, majd folyamatosan gyarapodott. Az első két évet leszámítva Székely Pálma tanárnő kezébe került a könyvtárosi munka, mely lehetővé tette a módszeres fejlődést, az igényes tartalmi és tárgyi körülmények kialakítását.

Az iskola könyvtárosa Körtvélyessiné Széll Ágnes tanárnő.

Jelenleg az állomány 14.000 kötetből áll. A könyveken kívül folyóiratok, videokazetták, CD-ROM-ok és más ismerethordozók is segítik a tanulók és tanárok munkáját.

1991-től számítógépes rendszerrel történik a dokumentumok feldolgozása és kölcsönzése. Iskolánk könyvtára volt az első középiskolai könyvtár a megyében, ahol elindult a gépesített könyvtári munka végzése.
Műszaki Szakközépiskola lévén könyvtárunkban az általános műszaki könyveken kívül jelenleg is megtalálhatók elektrotechnikai, számítástechnikai, autószerelő és autóvillamossági, vasúti, szállítmányozási és mechatronikai szakkönyvek is.

A tanulók 70-80%-a aktív olvasója a könyvtárnak.

A tájékoztató munkát gazdag kézikönyvtári részlegünk segíti. Az olvasóteremben a diákok szívesen és hasznosan töltik idejüket, tanulhatnak, kielégíthetik egyéni érdeklődésüket, zenét hallgathatnak, használhatják a folyóiratokat is. A könyvtár a közösségi élet egyik központja is, ahol az itt megfordulók kicserélhetik információikat, megbeszélhetik problémáikat. Könyvtárunk nagymértékben segíti a versenyekre készülő és továbbtanulni szándékozó diákokat is.

A tanulók a könyvtárhasználati órán megismerkednek az alapvető könyvtári tudnivalókkal, a könyvtárhasználati szabályokkal, és elsajátíthatják az alapvető keresési technikákat is. Bővebb ismeretekre tesznek szert a tanulók az informatika tantárgy tanításának keretében tartott könyvtár-informatika órákon. A diákok általános könyvtárhasználatot, könyvtár és dokumentumismeretet hallgatnak, megismerkednek a különböző tájékoztató intézményekkel és eszközökkel, a kézikönyvekkel, a könyvek rendszerezésével (ETO), a könyvtári katalógusokkal, bibliográfiákkal, az önálló ismeretszerzés, a jegyzetelés technikájával.
Könyvtárunk barátságos környezete, a könyvtáros szakmai és emberi segítőkészsége, az itt eltöltött órák sok tanuló számára maradandó élményt jelentenek, s reméljük így lesz ez a jövőben is.

TIOP-1.2.3-11/1-2012-0082 pályázat

A megvalósult pályázat jó és régen várt lehetőséget biztosított iskolánk számára, hogy könyvtárunkat, a könyvtári szolgáltatásainkat a mai kor elvárásainak megfelelően tudjuk fejleszteni, modernizálni. Iskolánk könyvtárában 1991-től számítógépes rendszerrel történik a dokumentumok feldolgozása és kölcsönzése, a miénk volt az első középiskolai könyvtár a megyében, ahol elindult a gépesített könyvtári munka végzése. Azonban azóta is ez a DOS alapú könyvtári rendszer működik iskolánkban, mely már rendkívül elavult, s nem felel meg a mai kor követelményeinek. Könyvtárunk informatikai eszközökkel való felszereltsége szintén nem megfelelő ahhoz, hogy diákjaink számára minőségi könyvtári szolgáltatásokat tudjunk nyújtani.

A projektünk legfőbb célját teljesítette: iskolánkban a könyvtár az ismeretszerzés, a tanulás, a nevelés, az oktatás alapvető eszköztárává helyszínévé, információs központjává vált.

Könyvtár nyitvatartása

Hétfő - Csütörtök 10:00 - 15:00
Péntek 10:00 - 14:00

Szirén Integrált Könyvtári Rendszer

Könyvtárunk katalógusa az interneten is elérhető ide kattintva

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Felnőttek szakmai oktatása 27

Részletek hamarosan